Noutați

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii a fost promulgat miercuri (20.07.2016) de șeful statului și a devenit Legea nr. 163/2016.

Legea va sancționa mult mai dur decât în prezent nerespectarea normelor referitoare la calitatea în construcţii. Amenzile aplicabile în momentul de faţă vor fi dublate, ajungând pană la 40.000 lei. De exemplu, pentru neasigurarea verificării execuţiei lucrărilor de construcţii prin diriginţi de şantier autorizaţi sau necompletarea şi nepăstrarea cărţii tehnice a construcţiei conform prevederilor legale se vor aplica amenzi între 10.000 și 20.000 lei, iar pentru realizarea de construcţii fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialişti atestaţi se vor aplica amenzi între 20.000 și 40.000 lei.

O altă modificare este aceea că firmele de execuție, proiectare si consultanța nu vor mai putea activa decât dacă sunt certificate. Astfel, în afara construcțiilor de tip anexe gospodărești, construcții provizorii sau clădiri parter, cea mai mare parte a construcțiilor nu se pot executa decât de către firme care au implementat un sistem de calitate certificat și numai cu personal specializat. Această prevedere va intra în vigoare la 18 luni de la promulgare, aproximativ la începutul anului 2018.